MyBridge
MyBridge

Gyakori kérdések

 

Miből áll egy OKJ-s vizsga?

A képesítés megszerzésének utolsó lépése a sikeres vizsga teljesítése. A komplex szakmai vizsga több részből áll.

  • A Tisztítás-technológia szakmunkás (OKJ 32 853 03) vizsga: 3 gyakorlati vizsgatevékenységet kell elvégezni. Mindegyik tétel kidolgozására van felkészülési idő. Ha a vizsgázó felkészült a vizsgabizottság tagjainak be kell mutatni a meghatározott feladatot. A szakmai vizsga eredménye a 3 vizsgatevékenység teljesítésétől függ.
  • Az Önjáró felülettisztító gépkezelő résszakképesítés (OKJ 31 853 06) vizsga: 2 gyakorlati vizsgatevékenységet kell elvégezni. Mindegyik tétel kidolgozására van felkészülési idő. Ha a vizsgázó felkészült a vizsgabizottság tagjainak be kell mutatni a meghatározott feladatot. A szakmai vizsga eredménye a 3 vizsgatevékenység teljesítésétől függ.
  • A Tisztítás-technológiai szolgáltatásvezető (OKJ 52 853 02) vizsga: 1 gyakorlati vizsgatevékenységet kell elvégezni. A húzott tétel kidolgozására van felkészülési idő. Ha a vizsgázó felkészült a vizsgabizottság tagjainak be kell mutatni a meghatározott feladatot. A szakmai vizsga eredménye a vizsgatevékenység teljesítésétől függ.
  • Az Intézménytakarító részszakképesítés (OKJ 31 853 05) vizsga: 1 gyakorlati vizsgatevékenységet kell elvégezni. A húzott tétel kidolgozására van felkészülési idő. Ha a vizsgázó felkészült a vizsgabizottság tagjainak be kell mutatni a meghatározott feladatot. A szakmai vizsga eredménye a vizsgatevékenység teljesítésétől függ.

Hogyan szerezhetek szakmunkás bizonyítványt?

Államilag elismert bizonyítványt sikeres vizsgával lehet szerezni. A vizsga feltétele, hogy egy engedélyezett képzési intézetben sikeres modulzárót tegyen. A tisztás-technológiai szakmunkás OKJ 32 853 03 szakmai és vizsgakövetelményei három modulzárót írnak elő:

11846-16 Tisztítás-technológiai eljárások és technológiák I. szakmai követelménymodul (gyakorlati)
11847-16 Önjáró felülettisztító (vezetőüléses) gépkezelői ismeretek szakmai követelménymodul (gyakorlati)
11848-16 Tisztítás-technológiai eljárások és technológiák II. szakmai követelménymodul (gyakorlati)

Mi az az előzetes tudásfelmérés?

A képzés megkezdése előtt minden jelentkezőnél felmérjük, hogy rendelkezik e az adott képzés elvégzéséhez szükséges ismeretekkel, gyakorlati tapasztalattal. A követelmények megfelelő szintű teljesítése esetén a tananyagegység elsajátítására irányuló képzési rész alól a képzésre jelentkezőnek tudunk felmentést adni.

Hogyan lehet EUROPASS bizonyítvány-kiegészítőt igényelni és mennyibe kerül?

Amennyiben a vizsgaszervező az NSZFH (illetve elődje, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet), a dokumentumot ők  állítják ki. Igénylése írásbeli kérelem útján bizonyítvány másolat csatolásával történik.
A Europass bizonyítvány-kiegészítő térítési díja: adott naptári év január 1-én érvényes kötelező minimálbér 5%-a kiegészítő-laponként.

Mi a különbség az „A” és a „B” képzés között?

 Az „A” képzési körbe tartozó OKJ-s képzések szakvizsgával zárulnak. Sikeres szakvizsgát követően bizonyítványhoz, a „B” képzési körbe sorolt képzéseken sikeres szakmai záró beszámolót kell tenni, ami után Tanúsítványhoz lehet jutni.
A „B” képzések kevesebb óraszámúak.